Rekonstruktion av gamla Lödöse av Peter Lönnegård.
Rekonstruktion av gamla Lödöse av Peter Lönnegård. Foto: Peter Lönnegård.

Nya fynd i Lödöse uppdaterar Sveriges historia

Lödöse Sveriges framsida i historien
3:05 min

Lödöse norr om Göteborg var en gång platsen för en av Sveriges äldsta och största medeltidsstäder. Nya keramikfynd ger en uppdaterad bild av Sveriges historia och platsens betydelse.

Nu letar arkeologerna efter Lödöses hemligheter, en av Sveriges äldsta och medeltidens största städer. Det här var en gång Sveriges port mot väster, och kanske kan fyndet av lokalproducerad keramik på platsen ge en ny bild av Sveriges historia. 

– Gamla Lödöse är ju förhållandevis okänt, och det är konstigt med tanke på alla kända figurer som vistats här, som Birger Jarl, Heliga Birgitta och Magnus Eriksson, säger Christian Mühlenbock på Lödöse Museum.

Arkeologer letar idag efter bronsålderns hantverkare i mångtusenåriga krukskärvor. För ett tränat öga kan keramiken till exempel avslöja hur duktiga forntidens krukmakare varit, och avtryck från 3000-åriga barnafingrar berättar om barnarbete under bronsåldern.

Utgrävningarna drar till sig många nyfikna åskådare och Lödöseborna, de är glada över att allt mer av det gamla Lödöse nu ser dagens ljus igen.

Reportaget i sin helhet kan höras på Vetenskapsradion Historias hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".