En man i närbild
1 av 2
Bertil Andersson, donationsansvarig läkare Sahlgrenska Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio
Organdonationsapp. Foto: August Jerner/ Sveriges Radio
2 av 2
App gör det enklare att ta ställning om organdonation. Foto: August Jerner/ Sveriges Radio

Nytt projekt ska öka antalet donatorer

Donationsansvarig läkare Bertil Andersson: Vi har en bit kvar
1:46 min

Viljan att donera organ är hög i Sverige. Ändå avlider människor i väntan på nya organ. I ett pilotprojekt hoppas man nu öka antalet donatorer.

– Det är jätteglädjande att det ökar, men vi kan bli ändå bättre, säger Bertil Andersson, donationsansvarig läkare Sahlgrenska.

– Det behövs mellan 80-100 organdonationer till per år, säger han.

Just nu pågår donationsveckan. Det är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som Socialstyrelsen ligger bakom. Ett syfte är att få fler att ta ställning till donation.

Förra året transplanterades 64 hjärtan i Sverige men fortfarande väntar många människor på en transplantation.  I ett nytt projekt utreds möjligheten att fler avlidna personer ska kunna komma i fråga som donatorer.

– Dom som blir donatorer idag är patienter som ligger i respirator och som utvecklat en total hjärninfarkt, transplantationskirurgen Marcus Gäbel.

I det nya projektet handlar det om patienter som dör efter ett hjärtstopp. Projektet går ut på att patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningen men där fortsatt vård är utsiktslös kan bli organdonatorer när vården avslutas.

Projektet börjar på sex intensivvårdsavdelningar från och med nästa år. 

 Så kan du ta ställning: 

  • anmäla dig till donationsregistret
  • fylla i ett donationskort
  • informera dina närstående.

Alla sätten är lika giltiga. Vem som helst kan ta ställning till organ- och vävnadsdonation oavsett ålder eller medicinska åkommor.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".