Man med höga berg i bakgrunden
Mikael Svennungsson Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

På två hjul genom hela Asien

Mikael Svenungsson: Det krävs mycket planering
2:48 min

Den 11 juli gav sig Mikael Svenungsson av på ett riktigt äventyr. Från Hongkong till Göteborg på en motorcykel. I lördags kom han fram.

När Mikael Svenungsson  var i 20 års åldern ville han resa med motorcykel genom Kina. Det blev inget av med det men däremot vistades han mycket i landet. När han nu ville han ha en större utmaning kom han på idén att köra motorcykel från Hong Kong till Göteborg.

– Flyger man får man inte se och uppleva så mycket, säger han. Mikael Svenungsson kommer från Göteborg men bor numera permanent i Hongkong. Efter många och långa förberedelser gav han sig av den 11 juli. 

– Dom flesta tänker att det är besvärligt att fixa visum. Men det är inte så svårt. Att få tillstånd att föra in sin motorcykel i olika länder var däremot betydligt mer besvärligt. Det är i vissa länder väldigt dyrt och i vissa länder får man inte köra en utländsk motorcykel själv utan guide. Det ska till  ganska mycket planering och tillstånd.

Resan gick från Hongkong genom bland annat Kina, Laos , Kambodja, Indian, Kirgizistan, Kazakstan, Georgien,  Ryssland och Turkiet. Du kan se hela rutten här. 

Han stötte på allt från översvämningar och jordskred under monsunperioden i Indien till stora ökenområden vid till exempel Aralsjön. 

Han åkte den 11 juli och kom hem i lördags, den 7:e oktober efter att ha kört 2260 mil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".