Bilar och gatan är skadad efter en bomb i Afhanistans huvudstad Kabul i september i år.
1 av 2
I september attackerade en självmordsbombare en NATO-konvoj i Kabul, tre civila skadades. Enligt Amnesty är staden inte en säker plats. Migrationsverket gör en annan bedömning. Foto: Massoud Hossaini/TT
Madelaine Seidlitz, Amnesty. Bild: Leif R Jansson/TT
2 av 2
Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarige för migrationsfrågor på Amnesty international. Foto: Leif R Jansson/TT

Amnesty: Kabul är inte en säker plats

Madelaine Seidlitz, Amnesty: Läget är mycket allvarligt
1:02 min

Idag kommer ett tiotal afghanska ungdomar utvisas till Afghanistan. Flyget från Landvetter lyfter i kväll. Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i landet delas inte av Amnesty.

P4 har tidigare berättat om de personer som sitter i förvaret i Kållered och ikväll ska placeras på ett chartrat plan för att utvisas till Afghanistan.

Många av dem utvisas till delar av Afghanistan som de inte har någon koppling till, som fortfarande är konfliktdrabbade och många av dem har inga anhöriga kvar i Afghanistan. Enligt en ny rapport från Amnesty har läget i landet förvärrats den senaste tiden.

– Det finns inget säkert område i Afghanistan idag. Kabul är inte säkert för någon idag. Definitivt inte för personer som återsänds och inte har något nätverk, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarige för migrationsfrågor på Amnesty international. 

Migrationsverket gör en annan tolkning av säkerhetsläget än Amnesty och bedömer att "säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".