Charles Darwin och ett av de brev August Malm, intendent på naturhistoriska skickade till honom 1874. Nu efterlyses Darwins brev till göteborgaren.
1 av 2
Charles Darwin och ett av de brev August Malm, intendent på naturhistoriska skickade till honom 1874. Nu efterlyses Darwins brev till göteborgaren. Foto: TT & Sveriges Radio
En man med skägg och glasögon kikar fram bakom ett provrör innehållandes en pytteliten konserverad fisk.
2 av 2
Naturhistoriskas Kenneth Lundin visar provrör med ett fiskyngel som August Malm konserverade med urinblåsa och lack 1873. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

Darwins försvunna brev efterlyses i Göteborg

Kenneth Lundin: Någon avlägsen släkting kanske har breven
1:47 min

Charles Darwin skrev till Naturhistoriskas intendent August Malm och tackade för hjälpen med evolutionsteorin. Men de unika breven är spårlöst försvunna.

Det är inte bara de stora föremålen som har betydelse när du går på museum. Det lilla kan var minst lika intressant. På Naturhistoriska museet finns pyttesmå fiskar, skrubbskäddor i provrör som bevarats sedan 1873. 

Provrören tillhörde August Malm Naturhistoriskas förste intendent, en självlärd biolog, mest känd för att ha gett namn åt den Malmska valen som än idag förvaras på museet. Men hans största bidrag till världshistorien är dessa små fiskyngel som ryms i ett provrör. 

Han upptäckte nämligen att plattfiskar inte var platta från början utan såg ut som vilka fiskyngel som helst, tills de började växa. Hans upptäckt om varför plattfiskars ögon flyttar på sig var så intressant att han 1874 fick ett brev från Charles Darwin, den moderna evolutionsteorins fader.   

– Det är enormt stort. För i de här breven tackar han Malm för hjälpen med hans teori om evolutionen, berättar Kenneth Lundin på naturhistoriska i Göteborg. 

Att brevväxlingen har ägt rum vet man eftersom tre brev från August Malm till Darwin finns bevarade på museum i Oxford. Breven från den världsberömde biologen till museiintendenten i Göteborg är däremot spårlöst borta. Så är även den signerade bok som Malm ska ha fått sänt till sig. 

Nu efterlyser Naturhistoriska museet Darwins brev - vet du var de kan finnas? Tipsa P4 Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".