från ett klassrum
Foto: Berit Roald/TT
KUNGÄLV

Toleransprojektet i Kungälv får kritik

Christina Carlsson: Det är allvarligt
1:36 min

Revisionen i Kungälv har granskat Toleransprojektet och kommunrevisionens ordförande ifrågasätter nyttan med projektet.

– Vi tycker det är allvarligt. Egentligen har man inte kunnat visa att man gör någon nytta med det här. Och man får komma i håg att det vi tittar på är kommunstyrelsens arbete med styrning kontroll och måluppfyllelse och det är inte idén i sig, säger Christina Carlsson (M) som är ordförande i kommunrevisionen.

Vad menar du med nytta?

– Om man nu har ett projekt för att motverka rasism så måste man kunna peka på att det har medfört något. Och det har man inte kunnat peka på, säger Christina Carlsson.

Toleransprojektet startade i Kungälv sedan 14-årige John Hron blivit mördad av nynazister. Tanken var att projektet skulle motverka rasism och rekrytering till extrema grupperingar. Målet är att få elever att reflektera och ändra på eventuella antidemokratiska idéer och åsikter.

Det sker bland annat genom kurser på högstadiet och har för vissa elever inneburit studieresor till exempel till koncentrationsläger som det i Auschwitz i Polen.

Projektet har hyllats av många och det har också spritts till flera andra kommuner som jobbar på liknande sätt, bland annat Karlstad. 

Revisionsbyrån KPMG har på uppdrag av kommunrevisionen i Kungälv granskat projektet. Granskningen har bland annat kommit fram till att kommunstyrelsen inte haft tillräcklig kontroll över utgifter och kvittohantering och inte heller kunnat visa vilken nyttan varit med projektet.

– Vi är väldigt tveksamma till vetenskapligheten i projektet, säger Christina Carlsson.

Vad vill ni ska komma ur det här?

– Vi vill att kommunstyrelsen arbetar med detta nu och att man utformar kontrollmöjligheter och att man har en ordentlig uppföljning.

Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S):

– Vi kommer att titta på alla delar av detta och när det gäller frågan om internkontroll och uppföljning inom skolan så kommer vi att komma tillbaka till det, säger han.

Vad säger du om att revisionen inte kan se nyttan med projektet?

– Om vi tittar på vad nationalekonomerna har utrett, kommunstyrelsen hade en ordentlig utredning av det här 2012 och då visade det sig att av de 13 miljoner man investerar så fanns det en samhällsekonomisk vinst på 290 miljoner, säger Miguel Odhner.

Christer Mattsson, som är tillförordnad föreståndare vid Segerstedtinstitutet och upphovsman till Toleransprojektet, har läst rapporten.

– Det är en välskriven rapport som visar på förbättringsåtgärder i den politiska styrningen och uppföljningen av Toleransprojektet, säger han.

Han säger dock att projektet gjort interna undersökningar som visar på nyttan av projektet.

- Vi har ju sett en tydlig och klar minskning av anslutning till vit makt-miljöer, till en del andra typer av gäng miljöer. De konfrontationer vi hade under mycket lång tid har upphört i Kungälv.

Christer Mattson pekar också på ett pågående forskningsprojekt mellan Oxford universitet och Örebro universitet som preliminärt pekar på positiva resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".