Tvådelad bild: Till vänster tre varvsarbetare går på kajen bredvid ett stort fartyg. Till höger författaren Inkeri Lamér med sin bok i handen.
Inkeri Lamér har skrivit boken Tung Metall - finska fartygsbyggare i Göteborg. Till vänster: Arkivbild från Eriksbergs varv 1974. Foto: TT & Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Finska fartygsbyggare i Göteborg skildras i ny bok

Inkeri Lamér: Vissa var bara barn när de kom hit
3:44 min

Omkring 3000 finländare arbetade på varven i Göteborg under 60-och 70-talen då varvsindustrin gick på högvarv. I en nyöversatt bok skildras deras livsöden.

Det märks att den tiden i deras liv varit väldigt viktig. 

Journalisten Inkeri Lamér har skrivit boken Tung Metall - finska fartygsbyggare i Göteborg som nu översatts till svenska.  

Den handlar om de omkring 3000 finländare som kom för att arbeta på Eriksberg, Götaverken och Arendal på 60- och 70-talet. En grupp som Inkeri Lamér saknade i den litteratur som redan fanns om varvsperioden.

– Jag läste några böcker om varvet och nedläggningen, men ingenstans nämndes de finska varvsarbetarna vilket fick mig att tänka att de behövde synliggöras bättre. 

Hon har intervjuat 25 varvsarbetare som bor i Göteborg och de var inte svårövertalade berättar Inkeri Lamér

– Det märks att den tiden i deras liv varit väldigt viktig, dels för att de var så unga när de kom, livet började för dem då. 

Bristen på arbetskraft gjorde att även kvinnor utbildades till svetsare och plåtslagare.

– Det var många finska kvinnor som var såpass tuffa att de vågade ta chansen att jobba där även om det var smutsigt och tufft, säger Inkeri Lamér. 

Hon berättar vidare om hur det var för de många finländarna som kom till Göteborg från arbetslösheten i efterkrigstidens Finland för att bygga fartyg. Ett jobb som flera av dem hade kvar i hela sitt arbetsliv. Hon tar också hål på myten om vart de tog vägen sedan. Hör mer om deras berättelse i ljudklippet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".