En bild på godis och en närbild på Josefina Bodin
Josefina Bodin Foto: Varfjell, Fredrik

Kostvetare: Godispåsarna har blivit för stora

"Bästa måltidsdrycken är vanligt kranvatten"
2:09 min

Ge barn ordentliga frukostar och skippa läsken. Det tipsar kostvetaren Josefina Bodin om för att främja hälsosamma matvanor hos barn.

– 80 procent av konsumenterna som handlar mat de vanliga inköpstiderna på eftermiddagen inte bestämt sig för vad man ska ha till middag. Butikerna kan jobba mycket mer med att exponera hälsosamma matvaror för barnfamiljerna, säger kostvetaren Josefina Bodin. 

Andelen feta svenska pojkar har mer än tredubblats de senaste 40 åren, medan andelen feta flickor fördubblats. Det visar en ny internationell studie. Men i ett globalt perspektiv ser det ändå ganska hyggligt ut när det gäller övervikt bland barn i Sverige, menar Josefina Bodin. Sverige har en väl utbyggd barnhälsovård och dessutom lagstadgade skolmåltider. Men hon tycker att dagligvaruhandeln måste ta mer ansvar.

– Vi ska inte skuldbelägga grupper eller individer. Är det något som är sjukt så är det vårt samhälle och utbudet av ohälsosam mat. Förpackningarna har förändrats mycket, inte minst godispåsarna som har blivit abnormt stora, säger Josefina Bodin, avdelningen för Folkhälsa i Västra Götalandsregionen. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".