Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Man och en kvinna bakom mikrofoner som tillhör journalister.
Justitieminister Morgan Johansson och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Claudio Bresciani/TT

Polisen ska koncentrera bevakningen av extrema organisationer

"De utgör ett hot på olika sätt"
1:40 min

Under onsdagen avslutades de politiska samtalen om hur Sverige ska hantera antidemokratiska extrema organisationer som den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Det är regeringen som bjudit in alla oppositionspartier utom Sverigedemokraterna till diskussionen.

Det en fråga som aktualiserats bland annat av nazistdemonstrationen i samband med bokmässan i Göteborg. Justitieminister Morgan Johansson presenterade en rad olika förslag.

– Att göra det svårare för den här typen av extrema rörelser att organisera sig och att verka. De utgör ett hot på olika sätt, inte minst mot bakgrund av att en del av de som är aktiva i till exempel NMR också håller på med ganska grov kriminalitet, säger han

NMR, Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer i Göteborg för ett par veckor sedan, var upprinnelsen till mötet med oppositionspartierna utom Sverigedemokraterna.

För det första ska polisen och säkerhetspolisen inom kort få i uppdrag från regeringen att koncentrera bevakningen av extrema organisationer och rapportera hur bevakningen går.

Mer långsiktigt kommer lagstiftningen om hets mot folkgrupp att ses över. Det gäller till exempel vilka symboler som kan vara brottsligt att bära. Även lagen om terrorbrott ska ses över.

Morgan Johansson gav också besked om att en utredare ska se över ordningslagen och vilka möjligheter som kan finnas för polisen att upplösa en demonstration. Dock utan att ändra i grundlagen där demonstrationsrätten är inskriven.

Bland åtgärderna för att skydda demokratin finns också förslag om ökat skydd för journalister.

– Vi ser ett stort behov av att skärpa straffet för hot mot journalister. Det kom en undersökning så sent som för ett några veckor sedan från Göteborgs Universitet, som återigen bekräftar att journalister i stor utsträckning utsätts för hot. Och det största hotet kommer just från högerextrema, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".