En man i medelåldern med mellanblont hår och skägg tittar in i kameran.
1 av 2
Johan Westin professor i infektionsmedicin Foto: Ehwa Lindström/Sveriges Radio

Doktorns bästa råd kring förkylningar

1:34 min

Förkylningstiderna är här! Infektionsläkaren Johan Westin ger råd om vad man kan göra för att slippa bli sjuk, och när man ska stanna hemma från jobbet.

– Folk blir nästan förbannade när man säger att man inte blir förkyld av att bli kall ute, utan man blir oftast smittad inomhus på vintern när man träffar andra personer som hostar på en, säger Johan Westin, professor i infektionsmedicin.

Förkylning orsakas av virus som ofta är luftburna. Det börjar oftast med ont i halsen och sedan blir man snuvig. Man kan få feber eller känna sig frusen. Men förkylning är för det mesta helt ofarlig.

– Det är ingen farlig sjukdom. Men det kan leda till komplikationer som bakteriella infektioner som drabbar en eftersom man är mottaglig efter en virusinfektion. Lunginflammation är exempel på en sådan komplikation, säger Johan Westin och fortsätter: 

– Det är ofta så att man får flera förkylningar, eftersom man är mera känslig för en infektion om redan haft en. Som dagisbarn och deras föräldrar som oftare får infektioner.

Om man blir förkyld ofta innebär det inte att man har en brist, utan snarare att man blivit känslig efter att ha varit sjuk. Träffar man då någon som hostar på en så smittas man lättare igen.

Men hur är det då med ingefärste och varma bad?

– Dom flesta huskurer fungerar inte, enligt vetenskapen. Men å andra sidan om man tar något som gör att man känner sig bättre så är man ju bättre, säger han. 

Han varnar för att gå tillbaka till jobbet för tidigt.

– Man ska inte gå till jobbet och hosta. Det är viktigast att vara hemma i början, då är man som mest smittsam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista