En man och en kvinna står i ett kkök och har flera flaskor med vatten bredvid sig.
Lars-Erik och Carina Johansson i Henån är trötta på att behöva koka och hämta vatten i flaskor från andra ställen. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio

Orustbor får fortsätta vänta på rent vatten

Björn Martinsson: Det kan ta veckor
5:40 min

I flera veckor nu har Orustborna tvingats koka sitt vatten. Problemen, som från början drabbade 3000 hushåll, rör nu ett femtiotal fastigheter vars invånare tröttnat.

Ett femtiotal fastigheter i Henånområdet berörs fortfarande av kokrekommendationen och för invånarna börjar bristen på klara besked bli tröttsamt. Carina och Lars-Erik Johansson är två.

– Det är tråkigt. Man är så van att bara gå till en vattenkranen och nu får man koka eller som vi, hämta vatten i flaskor, säger Lars-Erik Johansson.  

I tre veckor har problemen funnits. Från början omfattades samtliga 3 000 hushåll på Orust. Och det är fortfarande oklart vad som orsakar de långdragna problemen som gör att vattnet förorenas av koliforma bakterier. Bakterierna är inte farliga men det är en indikator på att något är fel.

Lars-Erik Johansson vill framför allt få svar på vad problemen beror på.

– Vad är det som har hänt med vattnet. Någon måste ju veta, säger han.

Björn Martinsson är chef för den affärsdrivande verksamheten på Orust och den som svarar på frågor om vattenproblemen.

– Vi har lagt mycket arbete på att ta reda på vad det är som är orsaken. Vi har hittat var orsaken ligger och där har vi gjort rent men vilken orsaken är vet vi inte och det har vi skickat iväg prover och väntar på ett antal analyssvar. Vi hoppas få svar inom ett par veckor, säger Björn Martinsson.

Hur lång tid kan detta ta?

– Det vet vi inte än. Det kan ta några dagar och det kan ta veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".