En ung glad man i närbild
Charlie Eriksson startade infomrationssajten Aldrigensam. Foto: Madeleine Blidberg/Sverigesradio

Charlie: Vi måste våga prata om psykisk ohälsa

"Det vände när jag nått botten"
2:55 min


Efter att ha överlevt flera självmordsförsök startade Charlie Eriksson nätverket Aldrigensam. Ett nätverk som miljoner människor funnit stöd i.

När Charlie var 22 år var han en högpresterande student som fick panikångestattacker som sakta växte utom hans kontroll. Till sist resulterade det i flera självmordsförsök. Det hela slutade i att han blev svårt sjuk i psykisk ohälsa. 

– Om jag hade haft bättre kunskaper i psykisk ohälsa hade jag känt igen signaler och kunnat söka vård tidigare. Då hade den här resan blivit betydligt kortare och mindre farlig än vad det blev, säger Charlie Eriksson. 

Då Charlie hade nått botten vände hans liv. 

– Jag låg i en respirator efter ett självmordsförsök och familjen var där för att ta farväl. När jag överlevde detta kände jag att all tid var bonus. Jag ville välja livet och hjälpa andra.

– När allt är otroligt mörkt och jobbigt, sök vård få stöd och det kommer bli bättre men det tar tid.  

Charlie startade projektet  Aldrigensam för att bidra till en mer öppen dialog kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa. Han menar att alla drabbas, men ingen vågar prata om det.

– Det var det jag saknade när jag själv var sjuk. Att hitta information på nätet på ett enkelt sätt. Samt att hitta en förebild som har gjort en liknande resa. Jag ville skapa samtal kring det för det var svårt att prata med familjen. Kan man sänka tröskeln och få fler att prata om det så är det många som tjänar på det, säger Charlie Eriksson.  

Charlie Eriksson har tillsammans med Ullakarin Nyberg, suicidläkare och forskare inom suicidprevention, skrivit en bok som stöttar den som mår riktigt dåligt. 

– Det är en bok jag själv skulle velat läsa när jag mådde som sämst, säger han.  

Charlie berättar sin egen historia i boken och Ullakarin kommenterar ur ett vetenskapligt perspektiv vad som faktiskt händer när man mår dåligt och vad man kan göra åt det. Boken kom ut i somras. 

Häromdagen fick Charlie Eriksson ta emot utmärkelsen Årets talare av en förmedlingsbyrå. Han har idag en miljon besökare på sina olika plattformar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".