från ett klassrum
Att få hjälp med sina läxor utanför hemmet har blivit allt vanligare. Foto: Berit Roald/TT
BISKOPSGÅRDEN

Läxhjälp ger resultat

Nasteho Ahmed: Jag vill göra min mamma stolt
3:21 min

Läxhjälp utanför hemmet har blivit ett vanligt inslag i många elevers vardag och aktörerna som erbjuder läxhjälp blir hela tiden fler.

Intresset av att få extra hjälp i de ämnen man har svårare för är stort bland eleverna på Sjumilaskolan och skolan har de senaste åren utökat sina läxhjälpstimmar. Med start den här terminen så kan eleverna få hjälp med läxorna från måndag till torsdag.

En av organisationerna som erbjuder läxhjälp på Sjumilaskolan är Göteborgs räddningsmission.

– Två timmar, en gång i veckan kan jag lätt avvara. Man får mycket med sig när man går härifrån, säger Camilla Harrysson, en av volontärerna. 

Antalet aktörer som genom skolor, bibliotek eller egna lokaler erbjuder läxhjälp har de senaste åren ökat snabbt. Kunskapsugglan, Veteranpoolen,Mattecentrum, Individuell människohjälp och Röda korset är bara några av de som erbjuder läxhjälp i Göteborg.

Ofta är det volontärer som jobbar ideellt som läxhjälpare men det finns också organisationer som betalar. En av dem är Stiftelsen läxhjälpen som startades i Stockholm för sex år sedan och idag finns på tio orter i landet.

Organisationen finansieras genom ekonomiskt stöd från näringslivet och läxhjälparna är studenter från universitet och högskolor med en timlön från stiftelsen. Tjänsten är gratis för skolorna och ges idag till runt 350 elever på 13 skolor i Göteborg. Och resultaten är tydliga.

– Eleverna börjar hos oss med underkänt i ett eller flera kärnämnen men efter programmet har 68 procent av dem gymnasiebehörighet, säger Henrik Chang, regionansvarig på Stiftelsen läxhjälpen. 

På sjumilaskolan är Nasteho Ahmed en av eleverna som ser resultaten av att få hjälp med läxorna. 

– Jag var riktigt dålig på matte och var nära att få ett F men nu har jag ett D, och jag tänker förbättra det ännu mer nu när jag får mer läxhjälp, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".