Demonstrationer utanför svenska mässan.
Upploppsstämning utanför Svenska Mässan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Poliser känner sig utnyttjade

Polisförbundet: När man står mellan två grupper som avskyr poliser så börjar man fundera.
1:31 min

Flera poliser som jobbade under nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september kritiserar nu den egna myndigheten för arbetsvillkoren under polisinsatsen.

Enligt uppgifter till Sveriges radio kommenderades runt 1400 poliser från hela landet till Göteborg under Nazistiska nordiska motståndsrörelsens demonstration den 30 september.

Missnöjet bland poliserna handlar framför allt om ersättningen för den riskfyllda polisinsatsen, till Svenska dagbladet säger en polis att man inte fick någon övertidsersättning trots att de jobbade 12 timmar eller mer under lördagen. En annan polis säger att de fick stå för lunch och middag själva.

Polischefen i Göteborg Erik Nord säger att han har viss förståelse för besvikelsen men att myndigheten agerat efter de avtal som förhandlats fram med facket.

– Det är villkor som styrs av kollektivavtal som parterna kommit överens om. Att vi ska göra undantag eller hitta på nya regler efter hand strider ju mot idén med kollektivavtal, säger han. 

Någon avtalad tid för att förhandla villkoren med polisförbundet finns inte ännu, men Erik Nord ser att behovet finns.

– Jag har inget emot att betala polismännen som befinner sig vid frontlinjen, men det ska inte ske genom att fuska med arbetstidsavtalet utan genom korrekta avtal, säger han. 

Katharina Von Sydow är ordförande för polisförbundet i Väst och hon tycker inte att myndigheten värdesätter en redan ansträngd personal tillräckligt.

– I den här extrema situationen där man står mellan två grupper som uttryckligen avskyr poliser så är det klart att man börjar fundera när man då upplever att det inte kompenseras i tillräckligt hög utsträckning, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".