Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Övar dykning inför fartygskatastrof

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 14.36
Jonas Westerberg: Det kommer att hända på riktigt
(2:51 min)
En dykare får hjälp med utrustningen.
1 av 4
Dykare från sex länder runt Östersjön övar livräddande insatser just nu. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg
Dykare går ner i vattnet i Svanesund.
2 av 4
Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg
Jonas Westerberg, projektledare för Dive Smart Baltic
3 av 4
Jonas Westerberg, projektledare för Dive Smart Baltic. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg
Dykare som står i kar och blir rengjorda efter dykning.
4 av 4
Ett övningsmoment är rengöring efter ett dyk eftersom dykare ibland måste dyka i kontaminerat vatten. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Att rädda människor som fastnat i luftfickor i förlista fartyg flera meter under ytan. Det är något som ett 100-tal dykare övar på i Svanesund just nu.

I dag finns ingen samordning mellan Sverige och andra länder vad gäller livräddande dykinsatser i samband med en eventuell fartygskatastrof. Projektet Dive Smart Baltic inkluderar sex länder runt Östersjön och ska ändra på det.

Och ett 100-tal dykare från olika länder finns under veckan på plats i Svanesund för att öva livräddande insatser under vatten i extrema situationer och komplexa miljöer.

– Dykare från sex nationer är samlade och dyker tillsammans för första gången. Och dom kommer ju att hamna där tillsammans på en riktig olycksplats också, säger Jonas Westerberg.

Idén till samarbetet kom ur olyckan med Costa Concordia, det italienska kryssningsfartyget som gick på grund i Medelhavet 2012 då 32 människor omkom.

– Det var ett komplext räddningsarbete. Det kom dykare från bland annat räddningstjänst, polis och försvarsmakt. De sade efteråt att det var många komplicerade situationer som uppstod eftersom de inte hade samverkat tidigare.

På vilket sätt kan det här samarbetet komma Västkusten och övriga landet till del?

– Vi har som land gjort en bra utredning på var det är mest fartygsrörelse och det är ju Västkusten och södra Sverige och där resurserna behöver byggas, säger Jonas Westerberg.

Försvarsmakten och Kustbevakningen är de huvudaktörer i Sverige som håller i projektet. Övningarna i Svanesund på Orust pågår under två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".