Intraservice byggnad och till höger en granskningsrapport.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Madeleine Blidberg & Isabella Westberg/Sveriges Radio
En äldre man med vitt hår och skägg.
2 av 2
Foto: Göteborgs Stad

Svidande kritik mot kommunens resor

1:38 min

Middag på stranden i Barcelona, klubbesök och arenakonsert i USA.  Stadsrevisionen har granskat 20 utlandsresor som nämnden för Intraservice har gjort och kritiken är svidande.

– Jag ser ett flagrant avsteg mot statliga bestämmelser, alltså skattebestämmelser och kommunfullmäktiges bestämmelser och den egna nämndens bestämmelser. Man kunde ju åtminstone följt de egna reglerna men det brister på alla ställen säger Lars Bergsten (M) ordförande i stadsrevisionen i Göteborg.

Det är en anmärkningsvärd rapport som revisorerna nu levererar till den politiska ledningen i Göteborg.

Rena katastrofen, listan kan göras hur lång som helst.

Granskningen av 20 utlandsresor inom kommunens IT-verksamhet, Intraservice, visar att lagar och regler inte följs och att risken för förtroendeskador är stor.

Revisorerna konstaterar att utlandsresor beslutats på felaktigt sätt, att nyttan inte går att kontrollera, att återrapporteringen ofta saknas och att nöjesdelen i nära anslutning till resorna är betydande.

Framförallt är det 16 resor till mässor och kongresser i USA som revisorerna har synpunkter på. En av dessa resor gick till Seattle i oktober förra året, en resa som ordföranden själv beslutade om.

Granskningen visar också att chefer på Intraservice deltagit i konferensresor som arrangerats en av Intraservice leverantörer av konsulttjänster. Konferenserna har sedan fakturerats Intraservice men med ospecificerade fakturor. I åtminstone en av dessa resor har det funnits nöjesinslag och utflykter till populära turistmål.

Stadsrevisionen skriver:
Granskningen visar inte på några fall av konkreta oegentligheter, men eftersom det saknas transparens kring arrangemangets kostnader ökar risken för förtroendeskada.

– Vi talar om allvarliga brister, nu ska vi inte svära i radion, men då är det fullständigt åt .... Det är stort och omfattande fel, av stor dignitet som definitivt kan ge en förtroendeskada. Rena katastrofen, listan kan göras hur lång som helst säger Lars Bergsten (M) ordförande i stadsrevisionen i Göteborg.

Dagens rapport från revisorerna är en delrapport som nu lämnas till nämnden för Intraservice och kommunstyrelsen. Den ingår som en del i den större årliga revisionen av kommunens verksamhet, vars resultat inte är klart förrän nästa år.
Det är i samband med den årliga slutrapporten som revisorerna också beslutar om man kommer med eventuell kritik och beslutar om att tillstyrka eller ge ansvarsfrihet för de som bär ansvar för verksamheten.   

TIPSA P4 Göteborg!
031-83 76 00
P4goteborg@sverigesradio.se
Du kan även tipsa anonymt till Radioleaks. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista