Fältarbetarna Sanna Grosch och Zlatko Prangasevic på Kortedala torg.
1 av 2
Fältarbetarna Sanna Grosch och Zlatko Prangasevic är vana att arbeta i alla väder. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg
Fältarbetare på nattpromenad på Kortedala torg.
2 av 2
Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Fältarbetarna har blivit fler

Zlatko Prangasevic: Det kan ta år innan en ungdom kommer och säger tack
4:55 min

Fältarbetarna som arbetar med att söka upp ungdomar i Göteborg har blivit fler på flera platser. I nordöstra Göteborg har de på två år gått från att vara två till att bli sex.

Sanna Grosch och Zlatko Prangasevic är fältarbetare i nordöstra Göteborg.

– Vårt huvuduppdrag är att skapa bärande relationer med våra ungdomar. Uppsökande och förebyggande arbete. Gärna för ungdomar som kanske inte har andra vuxna i sina liv. Som kanske inte hänger på fritidsgården och kanske inte har en aktivitet efter skolan. Vi har väldigt många sådana barn i den här stadsdelen. Det är där vårt uppdrag ligger, att försöka slussa de här barnen vidare till aktiviteter, säger Sanna Grosch.

För fältarbetarna börjar fredagkvällen i Utby. Här har en föreningslokal blivit fritidsgård på prov under fyra fredagar.

– Att vi är här på fredagar nu, betyder att vi inte kan vara någon annanstans. Det är viktigt att vi är här. Barnen och ungdomarna i Utby är en grupp som ofta glöms bort när man pratar om åtgärder och andra saker i stadsdelen. Att få bärande relationer med dem är minst lika viktigt som att få det i någon annanstans i stadsdelen, säger Sanna Grosch.

För några veckor sedan blev en vakt nedslagen på Rymdtorget och därför har stadsdelen beslutat om en ökad vuxennärvaro på torget i några veckor. Polis, politiker och tjänstemän från stadsdelen är där och fältarbetarna har också beordrats dit.

Zlatko Prangasevic har arbetat i stadsdelen länge, bor här och har ett brett kontaktnät i området.

– Att det finns andra strukturer i samhället det är viktigt att förstå. Vi arbetar förebyggande och då måste man förstå att det kanske inte bara är Sveriges lagar som gäller. Det kan leda till att vi kan förstå mönster och komma in lite tidigare och hjälpa till att bryta ett mönster som är destruktivt, säger han.

I flera av de stadsdelar som drabbats av gängkriminalitet och skjutningar de senaste åren har fältarbetarna blivit fler. I nordöstra Göteborg har man gått från två till sex tjänster. Fältarna arbetar måndag till lördag och täcker ett område som inkluderar Bergsjön, Gamlestaden, Kviberg, Kortelada och Utby.

När tycker ni att nu gör vi ett bra jobb?

– När man går på gatan och någon ropar: Fältarna! Eller när en ungdom ringer eller kommer upp till oss på kontoret och vill ha hjälp med något problem, säger Sanna Grosch.

Zlatko Prangasevic:

– Förutom det så vill jag säga att ibland kan man inte se snabba resultat. Det kan ta flera år innan en ungdom kommer och säger tack det här hjälpte mig. Med det vill jag säga att det här arbetet är inte något vi gör under en dag och ser resultat i morgon, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".