Martin Smedberg Dalence framför hyreshus i Hammarkullen.
1 av 2
Martin Smedberg Dalence är uppvuxen i Hammarkullen. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio
Tatuering på Martin Smedberg Dalences ben.
2 av 2
För Martin Smedberg Dalences del betyder uppväxten i Hammarkullen mycket. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio

Fotbollen räddade IFK-spelarens liv

3:32 min

För IFK-Göteborgspelaren Martin Smedberg Dalence är klubbens satsning på fotbollsplaner i Hammarkullen, Bergsjön och Biskopsgården personlig.

IFK Göteborg har tillsammans med organisationen Cruyff Foundation bidragit med pengar till fotbollsplaner i Bergsjön, Hammarkullen och Biskopsgården. Tanken är bidra till ett samhälle som omfamnar alla ungdomar.

För fotbollspelaren Martin Smedberg Dalence som är ambassadör för projektet är det personligt. Han växte upp precis intill den asfalterade yta vid Hammarkulleskolan som snart ska ge plats åt en konstgräsplan.

– Att jag är ambassadör för detta och ger av min fritid till det här är för att ge tillbaka till det man kom ifrån, säger han.

Vad betydde fotbollen för dig?

– Det betydde allt. Jag tror att det framförallt handlar om en gemenskap. Oavsett var du är ifrån eller vem du är så är du välkommen. Det är det fotbollen ska handla om. Fotbollen räddade mitt liv, säger han.

Han berättar i ljudklippet om en period i livet då han höll på att hamna snett men då fotbollen bidrog till att det inte gick utför helt.   

– Jag är otroligt tacksam att jag behöll fokus och tacksam till dom människorna som hjälpte mig, min familj och alla mina ungdomsledare som höll mig borta från det. Därför tror jag att det är otroligt viktigt att jag är här så mycket som möjligt framöver och delar med mig av vem jag är och av det som gjorde att jag tog mig hela vägen, säger Martin Smedberg Dalence.

Konstgräsplanen i Hammarkullen väntas börja byggas inom några veckor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista