En medelålders kvinna med axellångt blont hår. Klädd i blå blus.
Yvonne Ahlgren, barnmorska med fokus på klimakteriebesvär. Foto: Region Gotland
KLIMAKTERIEDAGEN

Östrogenets vara eller icke vara - det är frågan

Barnmorskan Yvonne Ahlgren: Det finns alternativa behandlingar
2:50 min

– Det är viktigt att läkaren bedömer helheten när man funderar på att sätta in östrogen vid klimakteriebesvär, säger Yvonne Ahlgren, barnmorska.

Synen på östrogen som behandling vid klimakteriebesvär har förändrats. På 80-talet rekommenderades alla kvinnor att ta det. Sedan kom larmrapporter när man upptäckte risken för att få bröstcancer. 

– Nu har det ökat igen eftersom man sett positiva effekter, man har minskat benskörheten och sett att slemhinnorna bli bättre. Många mår också bra på det humörmässigt. Det är viktigt att läkaren har ett öppet möte och bedömer helheten, säger Yvonne Ahlgren, barnmorska med fokus på klimakteriebesvär.

Det finns alternativa behandlingar som till exempel akupunktur.

– Enligt forskning får drygt 80 procent av kvinnorna någon slags lindring av vallningar och svettningar, berättar Yvonne Ahlgren.

Hon rekommenderar att man ska motionera samt minska på stress, alkohol, kaffe och sluta röka. Naturläkemedel och andra  hälsokurer tycker hon är bra om man känner att man mår bra. 

– Allting som hjälper är fantastiskt bra, säger hon.

Den 18:e oktober är det den internationella klimakteriedagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".