Vuxna människor skålar i glas med öl och vin.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Föräldrars drickande oroar ungdomar

1:15 min

Många gymnasieelever i Göteborg oroar sig för sina föräldrars alkoholvanor. En del så mycket att de hällt ut sprit hemma och bett de vuxna att sluta dricka.

Var femte elev i årskurs två på gymnasiet uppger att de tycker att föräldrarna dricker för mycket alkohol, enligt nya siffror från Göteborgs stads drogvaneundersökning. 

– Vi blev förvånade att så många som svarade ja på den frågan. I antal handlar det om 500-600 elever i nian och lika många i tvåan på gymnasiet, säger Ulla Kungur vid Social Resursförvaltnings kompetenscentrum för alkohol- narkotika- och tobaksfrågor som står bakom drogvaneundersökningen bland niondeklassare och tvåor på gymnasiet i Göteborg.

I undersökningen uppger också många gymnasielever att de hällt ut föräldrars alkohol och bett de vuxna att sluta dricka. Vilket skapat gräl och bråk.

Drogvaneundersökningen visar också att det är skillnad mellan hur tjejer och killar reagerar på föräldrars alkoholvanor.

– Flickor uppger det i större utsträckning att de ser det som ett bekymmer. 

Och Ulla Kungur tycker nu att det finns anledning att gå vidare för att få mer kunskap om hur ungdomar ser på vuxnas konsumtion av alkohol.

Resultatet följs upp i nästa undersökning som görs 2019. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista