Långa bilköer Hjalmar Brantingsgatan.
Långa köer Hjalmar Brantingsgatan. Foto: Josipa Kesic/Sveriges Radio
GÖTEBORG

Het debatt om bilismen i fullmäktige

Socialdemokraten Johan Nyhus: Man måste prioritera
1:35 min

Stor-Göteborg kommer växa med ökande befolkning, vilket ökar behoven av effektiva lösningar på kommunikationer. Frågan hur det ska lösas skiljer mellan blocken, en vattendelare är hur man prioriterar kollektivtrafik kontra privatbilism.

Samtidigt visar en rapport från Trafikkontoret som nyligen presenterades att kollektivtrafiken sväljer den ökande befolkningen i själva Göteborgs kommun.

Johan Nyhus är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i Göteborg:

– Vi kommuninvånare i Göteborg kör inte mer bil.Men inpendlingenär ökande.

Igår på fullmäktiges möte kom konflikten upp flera gånger, vare sig det handlade om stadsplaneringen i centrala Göteborg, eller hur kommunikationer kring Dag Hammarsköldsleden eller Kvilleleden ska utvecklas.

Den borgerliga oppositionen vann flera omröstningar och efteråt var Henrik Munck, miljöpartiet besviken:

– Det gavs tydliga besked i debatten och inte tror på det som skett på Friggagatan och Odinsgatan. Det bygger på att biltrafiken minskar och man accepterar inte det. Då är det kvar av fyrfiliga leder med massor av biltrafik in till centrum. Det är det som är kvar med Moderaternas politik.

Det är här Moderaternas Jonas Ransgård ser en ideologisk skiljelinje:

– Vi vill se en trafikpolitik som främjar framkomlighet för alla trafikslag och det innebär en stor ökning av kollektivtrafik, gång och cykel.

– Men vi vill inte se en politik där man jagar bilen av ideologiska skäl och moraliserar över människor som gör ett rationellt val av ressätt.

– Jag tycker ibland Moderaterna resonerar lite märkligt, säger Socialdemokraten Johan Nyhus, man vill ha allt, men kan inte få allt, utan vi kommer att behöva prioritera.

– Men det är också en skillnad mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i denna fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".