Högskoleprovet
Fusk på högskoleprovet kan straffa sig. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Nya åtgärder mot fusk på högskoleprovet

1:30 min

Idag hålls höstens högskoleprov. Vid senaste provet var det enligt SVT minst 60 personer som fuskade, något som kan leda till avstängning från provet och polisanmälan.

Tuula Kuosmanen, avdelningschef på universitets- och högskolerådet säger så här om vad man vidtagit för åtgärder nu i höst.

– Vi har sett över paketeringen av proven. De är inplastade så att det inte går att öppna dem utan att vara den som ska ha provet.

Det är respektive provanordnare som rekryterar dem som håller i proven under dagen och Valentina Mijaljevic samordnare och ansvarig för högskoleprovet vid Göteborgs universitet säger till P4 Göteborg att det är en gedigen rekryteringsprocess och att man ställer höga krav på dem.

Tuula Kuosmanen berättar vilken typ av fusk det brukar handla om.
– Det är ju användning av otillåtna hjälpmedel så att man förmedlat svaret genom trådlösa öronsnäckor, sen finns ju det här att man använt sig av spökskrivare.

Den som ertappas med att fuska får givetvis sitt provresultat underkänt, man kan också bli avstängd från att göra provet under två år och man kan också bli polisanmäld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista