Per Fryklund ordförande och Eva Jonsson ungdomsansvarig Tuve Tigers Bangolfklubb.
Per Fryklund, ordförande och Eva Jonsson, ungdomsansvarig för Tuve Tigers Bangolfklubb, är oroliga för klubbens framtid. Foto: Helén Palmqvist Novik

Chockarrenden hotar bangolfen i Tuve

1:51 min

Den ideella föreningen Tuve Tigers Bangolfklubb på Hisingen riskerar att lägga ner när det kommunala markarrendet höjs kraftigt.

Park- och naturförvaltningens höjning innebär omkring 40 000 kronor per år vilket föreningen inte kommer att klara.
– Vad ska de göra med marken? Vi kommer inte att kunna vara kvar. Är inte vi lika viktiga som andra sporter? Hit kommer barnfamiljer för alla har inte råd att gå på Liseberg flera gånger om året, säger Eva Jonsson, ungdomsledare i Tuve Tigers BGK.

Klubbhuset delas med Bågskytteklubben Gothia. Båda klubbarna står inför kraftiga arrendehöjningar som riskerar att stänga verksamheten. I dag betalar bangolfklubben drygt 3000 kronor om året, nu ska det höjas till drygt 40 000 kronor. 

Jakob Andreasson verksamhetschef på Park- och naturförvaltningen i Göteborg:
– Det är en gammal prissättning som nu justeras till gällande taxa och dagens markvärde i Göteborg. Det är viktigt att alla som arrenderar mark får en rättvis prissättning. Andra förvaltningar beslutar om bidrag till föreningar med viktig verksamhet.

Bangolfklubben Tuve Tigers har drygt 100 medlemmar och har en viktig verksamhet för skolelever och pensionärer säger Eva Jonsson: 
– Det är uppror bland medlemmarna. Det finns inte på kartan att vi inte öppnar till sommaren om jag så ska bli trädkramare.

Patrick Gladh är socialdemokratisk ordförande för stadsdelsnämnden Norra Hisingen och han förstår oron hos bangolfklubben:
– Det ingår inte i vårt uppdrag att ge extra stöd för höjningar som beslutas av andra nämnder. Men vi har påpekat för ledamöter i nämnder som beslutar om arrenden att det innebär svårigheter för föreningen. 

Patrick Gladh vill också att berörda nämnder ska se över om arrendehöjningar slår mot fler små föreningar.
– I så fall har vi ett problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista