Bild på Emma Larsson lärare inom El Sistema och Gabriel Rhea Martinez em av eleverna.
1 av 4
Emma Larsson, lärare inom El Sistema, tillsammans med en av eleverna som varit med från starten, Gabriel Rhea Martinez. Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg
Bilden visar invigning av konst och kulturvandring, där barnorkestern El Sistema spelade under invigningen i Hammarkullen invigs
2 av 4
Under invigningen spelade barn från El Sistema. Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg
Målad husfasad nära Hammarkulletorget.
3 av 4
Målad husfasad nära Hammarkulletorget. Foto: Erica Hedin/Sveriges radio
Mirna Ticona är en av konstnärerna som visar sina alster.
4 av 4
Konstnären Mirna Ticona vill med sina alster få igång en dialog om den rasism hon menar finns i Sverige idag. Foto: Erica Hedin/Sveriges radio

Hammarkullen bjuder på konst och kulturvandring

1:19 min

Kulturen i Hammarkullen lever året om, inte bara under karnevalen. Och idag visade därför konst och kulutrföreningar i stadsdelen upp sig för alla. Gabriel Rhea Martinex har spelat fiol med El Sistema sen orkestern startade i Hammarkullen.

Besökare vandrar runt till de olika föreningarnas lokaler i stadsdelen för att ta del av foto, konstverk, mat, hantverk, dans, musik - ja allt som föreningar inom konst och kultur och organisationer  sysslar med året om.

Gloria Esteban som förberett lördagen med med konst och kulturvandringen runt i stadsdelen, säger att Hammarkullens kultur lever året om, inte bara under karnevalen.  

Kulturdagen invigdes med musik från en ung orkester, barn som precis börjat spela med El Sistema. Gabriel Rhea Martinez som är 16 år vet vad musiken i El Sistema kan betyda, han har varit med sen starten av den banbrytande verkamheten inom Kulturskolan för 6 år sedan.

-För mig har El Sistema betytt allt.

Emma Larsson, är lärare inom El Sistema, hon tycker det var ett modigt beslut att inom kulturskolan starta El Sistema i Hammarkullen för 6 år sen, ett sätt att arbeta som nu spridit sig och finns runtom i Sverige.  Hon poängterar hur viktigt det är att finnas nära människor där de bor.

- Jag tror det är A och O för att möta barn som inte nått oss i vanliga fall. Att vi kan öppna dörren och säga här finns vi, kom och pröva på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista