Martin Strömberg i vaktkapten för båten Turn the tide on plastic.
Martin Strömberg i vaktkapten för båten Turn the tide on plastic. Foto: Sam Greenfield / Dongfeng Race T

Inför Ocean Race: ”Vårt Mount Everest”

4:22 min

Det är den trettonde gången sedan starten 1973 som den prestigefyllda havskappseglingen Ocean Race genomförs. Sju båtar är anmälda den här gången och det är en hel del regelförändringar jämfört med tidigare tävlingar.

Det finns ingen svensk båt på startlinjen och bara en svensk seglare, 35 årige Martin Strömberg som seglar sitt fjärde Ocean Race.

– Det är vårt fotbolls-VM, vårt Mount Everest, vårt Champions League. Det är svårt att inte ta chansen när man får vara med, så enkelt är det, säger Martin Strömberg till Radiosporten.

Seglingen genomförs i så kallade entypsbåtar, det vill säga alla båtar är likadana.

Det som är nytt den här gången är att man återanvänder båtarna från förra tävlingen. Alla båtar är ordentligt genomgångna av arrangören, men det finns inga större tekniska förändringar på båtarna.

– Det enda man ändrat på är att vi har en lite annorlunda segeluppsättning. Man kan inte ta allt man lärde sig förra gången med sig till den här tävlingen. Man måste fundera över vilka segel man skall ha uppe vid vilka tillfällen. Det gör det lite spännande, säger Martin Strömberg.

Nytt är också att tävlingsledningen strävar efter att teamen skall segla med mixade besättningar. Det får maximalt vara sju män i besättningen.

Om det bara är män ombord så får man alltså bara vara sju ombord. Seglar man med mixad besättning, kan det exempelvis vara sju män och två kvinnor.

Har man fem kvinnor i besättningen får man vara tio personer ombord och är det bara kvinnor ombord får man vara elva i besättningen.

De flesta teamen har valt att vara sju män och två kvinnor. På Martin Strömbergs båt är man fem män och fem kvinnor.

Det är väldigt mycket enklare att segla båten med tio par händer än med åtta som det var vid förra tävlingen.

Bland deltagarna finns två spännande Ocean Race-debutanter i Nya Zeeländarna Peter Burling och Blair Tuke. OS-guldmedaljörer i 49:er i Rio de Janeiro, båda ingick i besättningen när Nya Zealand vann Americas Cup i somras.

Nu i varsin båt runt jorden med möjlighet att bli först om en unik trippel: OS-guld, Americas Cup-guld och vinst i Volvo Ocean Race. Burling seglar med Nederländska Brunel och Tuke med Spanska Mapfre.

Totalt är det tio etapper, första etappen seglas från Alicante till Lissabon. Det nionde och näst sista etappmålet är Göteborg dit båtarna kommer i juni 2018. Efter uppehållet i Göteborg fortsätter tävlingen till slutmålet i Haag i Nederländerna.

Som vanligt så är teamen sponsrade och namngivna av större internationella företag.

Nederländerna har två båtar, i övrigt representerar teamen Hong Kong, Kina, Spanien och en gemensam satsning från USA och Danmark.

Den sjunde båten där Martin Strömberg är vaktkapten heter Turn the tide on plastic och seglar under FN-flagg, finansierad av FNs miljöprogram.

– Vi sprider ett budskap mot plast, vi ser väldigt mycket plast ute i haven.

– Bara på träningsetappen mellan Lissabon och Alicante fick vi stanna två gånger för att ta av plastbitar som fastnat på köl och roder, säger Martin Strömberg.

– Man tror att plasten man använder tas om hand, men mycket hamnar i haven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista