Färgglada paraplyer hos deltagarna under manifestationen i Göteborg.
1 av 2
Några hundra personer trotsade höstrusket och tog sig till Götaplatsen. Foto: Erica Hedin/Sveriges radio
Tove Myrne Widfors, Mikaela Hedborg och Nora Myrne Widfors håller i dagens demonstration vid Götaplatsen.
2 av 2
Tove Myrne Widfors, Mikaela Hedborg och Nora Myrne Widfors håller i dagens demonstration vid Götaplatsen. Foto: Erica Hedin/Sveriges radio
GÖTEBORG

Många samlades mot sexuella övergrepp

1:26 min

På Götaplatsen hölls under söndagen en manifestation mot sexuella trakasserier och övergrepp. Arrangörerna här kommer att samla in folks berättelser.

– För oss är det en självklarhet att alla har rätt till sin egen kropp och det som pågår nu på sociala medier visar det ännu mer, säger Tove Myrne Widfors, en av arrangörerna till manifestationen i Göteborg.

– Vi hoppas att det kommer lyfta frågan ännu mer och att vi kommer få gensvar både från allmänheten och politiker, säger Mikaela Hedborg.

Tanken är att politiker från olika partier ska vara med, men också människors egna berättelser, hur ska det gå till?
– De kommer prata, de har skickat in sina historier innan så vi vet ungefär vad som sägs, jag får många meddelanden från människor som inte vill prata här på Götaplatsen men som gärna vill dela med sig till någon. Vi har startat en gmailadress, med förledet metoogbg, som man gärna får mejla in sin historia till, säger Nora Myrne Widfors.

– Vi samlar det till en utställning, eller liknande. Någonting gör vi av det, säger hon.

Är det nutidshistoria det här som skrivs?
– Självklart, vi skriver historia hela tiden. Nu händer det jättemycket på samma gång och det är fantastiskt, säger Tove Myrne Widfors.

Manifestationer hålls på flera håll i landet efter #metoo-kampanjens genomslag på sociala medier, där framförallt kvinnor har trätt fram och vittnat om sina upplevelser av övergrepp och hur utbrett problemet är.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista