container hamn fraktfartyg
Fartyget på bilden har inget med texten att göra.

Miljövinster med tuffare utsläppskrav i sjöfarten

1:44 min

De tuffa kraven på sänkta svavelhalter i fartygsbränsle som infördes för nästan tre år sedan är en framgång. Runt 90 procent av fartygen följer reglerna visar mätningar på Chalmers.

– Det är väldigt lyckat. Det har blivit en fantastisk miljöförbättring och man kan se det i olika miljöstationer vid fartygsleder att svavelutsläppen har minskat kraftigt säger Johan Mellqvist är biträdande professor på Chalmers Tekniska högskola.

Det var första januari 2015 som reglerna skärptes avsevärt när det gäller svavelhalterna i marina bränslen för fartyg i Nordsjön och Östersjön. Från en tillåten nivå på 1 procent till nära 0. Forskare på Chalmers har sedan dess mätt hur sjöfarten följer reglerna. Nya siffror visar att runt 90 procent av fartygen har anpassat sig.

– Det är en väldig framgång. Reglerna gäller i Östersjön och Nordsjön där kan man se att ju längre upp man kommer, närmare Sverige, ju större regelefterlevnad är det och de som kommer via Engelska kanalen har lägre regelefterlevnad. Så där har vi i alla fall lyckats förklara vad som gäller när man är här och trafikerar i Östersjön, säger Pia Berglund, vice VD på branschorganisationen Svensk Sjöfart.

Samtidigt är det fortfarande var tionde fartyg som bryter mot reglerna och bland dem ser forskarna tydliga mönster. Vissa rederier verkar ha satt i system att bryta mot reglerna: fartyg som kommer sällan har oftare högre utsläpp liksom fartyg som är på väg ut ur den zon där de lägre utsläppshalterna gäller.

De är dyrt för rederierna att hålla nere utsläppen och att vart tionde fartyg faktiskt bryter mot reglerna snedvrider konkurrensen menar Pia Berglund, vice VD på branchorganisationen Svensk Sjöfart. 

– Jag blir besviken, vi är en hårt konkurrensutsatt marknad och det här är rederier som vi konkurrerar med, så det är klart jag blir besviken att se att det är så planerat. Det var nytt för mig och förvånande säger Pia Berglund, vice VD på branchorganisationen Svensk Sjöfart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista