Torg i Angered
1 av 2
Den planerade upprustningen av Hjällbo torg blir inte av. Foto: Simon Rissvik/SR
man på kontor
2 av 2
Svante Lahti är distriktområdeschef på Poseidon fastigheter i Hjällbo. Foto: Simon Rissvik/SR

Upprustning av Hjällbo torg stoppad

3:26 min

En isbana och ett utegym. Det ville fastighetsbolaget Poseidon bygga på Hjällbo torg. Nu stoppas planerna efter kritik från flera aktörer i området.

För snart ett år sedan fick fastighetsbolaget Poseidon i Hjällbo en idé. Med hjälp av pengar från Boverket skulle man rusta upp Hjällbo torg och på så sätt öka tryggheten och aktiviteten på torget.

Som socioekonomiskt utsatt område kunde man söka bidrag för just upprustning av utomhusmiljöer och en ambitiös ansökan med planer på bland annat en ny scen, plaskdamm, lekplats och uteservering skickades in till Boverket.

Den sjätte oktober förra året beviljades Poseidon ett bidrag på knappt 4 200 000 kronor. Varav drygt 3 miljoner betalades ut i förskott. Med start i november i år skulle bygget påbörjas, men så blir det inte.

– Grundförslaget har inte rimmat med den ansökan som vi har gjort, så plaskis blev inte aktuellt ,säger Svante Lahti distriktsområdeschef på Poseidon i Hjällbo.

Torgprojekt blev inte som fastighetsbolaget tänkt sig, medger Svante Lahti. Ett av Boverkets kriterier för att betala ut bidraget är att boende och företagare i området engageras i planeringen. Poseidon anlitade därför en konsult med uppdrag att genomföra ett dialogprojekt.

– Åtminstone så har vi haft sex tillfällen då vi har mött de boende här ute. Det har varit mellan 20 - 30 personer på plats. Problemet är att det finns en tendens att samma människor kommer på mötena, säger Svante Lahti.

De relativt få personer som deltog i projektet gav en annan bild av vad torget behövde än den som Poseidon hade. Istället presenterade man i somras en ny plan på ett utegym och en nedsänkt amfiteater som på vintern skulle fungera som en isbana.

– Det blev en nedsänkt plats och en scen och tanken var att man skulle ha en isbana där vintertid, säger Svante Lahti.

Det var något som de boende här efterfrågade, eller? 

– Just en isbana vet jag inte men det skulle vara lite intressant att ha det i ett sådant här område, säger Svante Lahti.

Sedan dess har fastighetsbolaget stött på flera problem. På platsen där den tänkta isbanan skulle byggas står idag ett konstverk som inte går att flytta och stadsdelen Angered har lyft frågan om vem som ska förvalta amfiteatern.

Mestadels har kritiken handlat om att flera aktörer i området inte inkluderats i projektet, Kristofer Lundberg är ordförande i hyresgästföreningen Angered:

– Vi vet väldigt lite, det har varit en bristfällig dialogprocess. Den har inte varit förankrad i området. Istället för att hyra in dyra konsulter så hade det varit bättre att vända sig till de lokala hyresgästföreningarna som står i direktkontakt med sina grannar, säger Kristofer Lundberg. 

Nu har Poseidon har valt att pausa projektet som har förlängts till oktober nästa år. Efter kritiken har Poseidon och Svante Lahti landat i att man helst av allt vill se ett aktivitetshus på torget med bland annat läxläsning för unga i området, en idé som dock inte kan finansieras med pengarna från Boverket:

– Kul vore om vi kunde få till någon typ av aktivitetshus eftersom det är vad de boende efterfrågar. Kanske kan man kombinera det med en upprustning av utemiljön ,säger Svante Lahti. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista