Barn som dansar i en cirkel
Barnen dansade i dom målade cirklarna idag på FN-dagen. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
FN-DAGEN

Cirklar manifesterar trygghet för barn

Leon i 3c: Vi dansar och sjunger på FN-dagen.
3:10 min

FN-dagen uppmärksammas idag på många skolor runtom i Sverige. På Parkskolan i stadsdelen Örgryte Härlanda invigdes två stora målade cirklar som ska vara en symbolisk plats för möten.

FN-dagen har firats sedan 1948 och det är allmän flaggdag. På Parkskolan i östra Göteborg var det dans och musik för de 12 klasserna. Dagen till ära har eleverna målat två stora cirklar på skolgården. 

Alva, Leon och Linnéa är tre av eleverna som går på Parkskolan där FN-flaggan var hissad idag.

– Man ställer sig i cirklarna. De innebär att alla har samma rättighet att vara som man vill, säger Leon i 3c. 

Cirklarna föddes ur filmregissören Ruben Östlunds och filmproducenten Kalle Bomans idé om "The Square".

Iréne Johannesson är skolbibliotekarie. 

– Ja, det var en tanke som föddes där. Det ska vara en plats att mötas precis som Ruben Östlunds ruta. Om barnen känner att man vill ha extra uppmärksamhet ska man kunna gå dit. En mötesplats där alla ska vara lika och där det finns förståelse, säger hon.

Cirklarna på skolgården kallas också för tillitens plats och den vävs samman med Parkskolans värdegrund om respekt, ansvar, ärlighet och trygghet.  

– Det här är ett ständigt pågående arbete. Barnen får en cirkelpåse med bilderböcker, små sånger och små filmer som på olika sätt tar upp barnens trygghet och ansvar att få leka, säger Iréne Johannesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".