Bostäder i Hjällbo
Några av Poseidons hyresbostäder i Hjällbo. Foto: Foto: HjällboBostaden

Hyresgästerna kan få betala misslyckat torgprojekt

1:13 min

Hyresgästerna i Hjällbo kan tvingas stå för kostnaderna om fastighetsbolaget blir återbetalningsskyldiga till Boverket.

– Det är som med alla andra pengar som går in i verksamheten, de kommer från de boende. Så långsiktigt är det de boende som får betala och det är såklart inte roligt när det blir på det sättet, säger Svante Lahti, distriktsområdeschef på Poseidon Hjällbo. 

Av de drygt fyra miljoner kronor som Poseidon fått i bidrag av Boverket för upprustningen av Hjällbo torg har tre miljoner betalats ut i förskott.

Av de pengarna har fastighetsbolaget hittills spenderat drygt 400 000 på en konsult med uppdraget att samla in tankar och idéer från de boende i området.

Efter kritiken mot projektet från bland annat stadsdelen och polisen i Angered har fastighetsbolaget valt att lägga planerna på is. Istället vill man nu se ett aktivitetshus för de boende i området.

Men pengarna som Boverket betalat ut kan bara användas till utemiljöer, om Poseidon inte presenterar en ny plan för torget inom närmsta året så kan bolaget tvingas betala tillbaka. Något som alltså skulle drabba Poseidons hyresgäster.

Hyresgästföreningen är kritisk. 

– Det är ju inte så att hyresgästerna borde vara med och betala för något där Poseidon har agerat fel. Det är något vi får ta upp till diskussion, säger Kristofer Lundberg ordförande i Hyresgästföreningen i Angered. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista