En karta över Afghanistan. Infälld en bild på en man.
Foto: Privat och Carto.
KABUL

Explosion utanför hotellet där utvisade bor

Abdul Ghafoor: Situationen i Afghanistan är osäker och farlig.
1:33 min

Många, framför allt unga ensamkommande har utvisats och ska utvisas till Afghanistan samtidigt som säkerhetsläget där har förvärrats.

Internationella Röda korsets generaldirektör Yve Dacord menade häromdagen att det inte är säkert att utvisa till Afghanistan. Detsamma skrev Amnesty International i en rapport för ett par veckor sedan.

– Situationen i Afghanistan är osäker och farlig säger Abdul Ghafoor från organisationen AMASO som hjälper utvisade i Afghanistan.

Abdul Ghafoor som bor i Kabul i Afghanistan berättar att det har blivit osäkert i landet och att det har skett flera självmordsattacker och explosioner på sistone. Han menar att han har sett en tydlig försämring bara det senaste året och han förstår inte att man fortsätter med utvisningarna från Sverige när det ser ut som gör i Afghanistan. En av explosionerna som inträffade i Kabul skedde precis vid hotellet där de som utvisades från Sverige bodde och Abdul har pratat med en av de utvisade.

– De fick inte komma in på hotellet på grund av explosionen och just den här killen var väldigt rädd eftersom det var första gången som han var i Afghanistan och får se detta precis utanför hotellet berättar Abdul Ghafoor.

Migrationsverket håller med om att situationen förändrats i Afghanistan men de fortsätter ändå med utvisningar dit.

– Ungefär åtta av tio ensamkommande (som är under 18 år) får uppehållstillstånd sen så finns det de där Migrationsverket och domstolen bedömer kan återvända till Afghanistan och då är det i huvudsak till de områden där säkerhetsläget inte är lika allvarlig säger Carl Bexelius biträdande rättschef på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".