En bild på pojkar och unga män i kabul. Till höger en banderoll med texten "Stoppa utvisningar till Afghanistan".
Foto: Arkivbilder: Massoud Hossaini/TT och Sveriges Radio

Uppdrag Granskning: Alla afghaner utvisas inte till döden

2:29 min

Afghanistan är inte så farligt som kritiker till migrationsverkets utvisningar påstår. Det menar reporter i SVT programmet Uppdrag Granskning som följt med personer som utvisats till Kabul.

Amnesty international kritiserar Migrationsverkets utvisningar av ensamkommande afghaner med anledning av att säkerhetsläget förvärrats i landet.  

SVT:s Uppdrag Gransknings reporter Ola Sandstig var på plats i Kabul när planet med utvisade från Göteborg landade nyligen. Han ger en annan bild. 

– Det är farligt. För att göra siffran greppbar så kan man jämföra med om det skulle dö hundra personer i Göteborg i väpnade konflikter och terrordåd varje år, på den nivån är det.  

Utvisningshotade har begått självmord och flera säger att de skickas till döden, är det så?

– Nej, jag har inte den bilden. Däremot har de andra problem som är likväl allvarliga, säger Ola Sandstig, grävande reporter på Uppdrag Granskning. 

RÄTTELSE 30/10:
I intervjun säger Uppdrag Gransknings reporter att Amnesty International i en rapport blandat ihop antalet skadade och dödade i Afghanistan under 2016.
Amnesty påpekar dock i en replik att så inte alls är fallet. I rapporten står att det är FN-organet UNAMA som kallade 2016 det dödligaste året för civila. Och sammantaget är det 11 318 personer som dödats eller skadats.
19 procent av de skadade eller dödade finns i Kabulprovinsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista