Christer Lagergren och en av Praktiska gymnasiets loggor.
Christer Lagergren är kritisk till Praktiska Sverige ABs ledning. Foto: Privat/P4 Göteborg

Fd rektorn: Ledningen hotar och skrämmer folk

Christer Lagergren: Det är management by fear
2:16 min

Rektorer som får sparken och förnedras inför kollegor. Christer Lagergren är en av flera tidigare anställda inom Vindora-koncernen som är kritisk.

– "Management by fear" kallas det ju när man ska försöka skrämma folk och hotar dem med att om du inte gör som vi bestämmer så får du sparken, säger Christer Lagergren.

Vindora-koncernen med huvudkontor i Göteborg driver flera skolföretag, bland annat Praktiska med ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet. Redan i december 2015 gjordes en enkätundersökning om arbetsmiljön.

Christer Lagergren arbetade som tillförordnad rektor på Praktiska gymnasiet i Gnesta i nästan ett år. Han berättar att vid ett rektorsmöte med flera rektorskollegor närvarande i Göteborg i mars 2014 fick han reda på att han inte längre skulle få vara kvar.

– När man presenterar oss för varandra så säger man att här har vi AH som ska ta över rektorstjänsten i Gnesta. Jag hade inte blivit förvarnad så jag blev ju skogstokig. Jag tycker inte att man behandlar folk så, jag har aldrig blivit så förnedrad under hela mitt yrkesliv, säger han.

Efter en överenskommelse mellan honom och företaget slutade Christer Lagergren. Han menar att en bakomliggande orsak till att företaget ville få bort honom var att dom bara accepterar ja-sägare.

– Det var den ledstjärna företagsledningen hade. Jag är ingen ja-sägare, jag säger vad jag tycker. Och jag bidrar så gott jag kan med mina kunskaper. Men det är möjligt att de tyckte att jag var för gammal.

P4 Göteborg har pratat med ett 20-tal rektorer, både som slutat i koncernen och som arbetar kvar. Tre avstår att kommentera och en är positiv till ledningen. I övrigt handlar deras berättelser om en företagsledning som skrämmer till tystnad och ser till att få bort dem som säger emot. Detta styrks även av en enkätundersökning bland rektorer från 2015.

Kritiken riktas mot företagets ledning i allmänhet och mot koncernens vd i synnerhet. Ingen av de rektorer som arbetar i dag som vi har talat med vågar tala öppet. Men det gör Christer Lagergren som har lämnat företaget bakom sig.

– Jag är 70 år och jag driver min egen verksamhet. De andra, de är yngre och de är fortfarande beroende av att ha ett jobb.

Vindoras vd Jarl Uggla vill inte kommentera kritiken men skriver till P4 Göteborg att företaget har ett fungerande system och processer för att bedriva ett aktivt och gott arbetsmiljöarbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".