En ung man med kortsnaggat hår och skägg. Han är klädd i en vinröd polotröja.
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Davids farfar överlevde Auschwitz

"Alla som hört en överlevande berätta sin historia vet hur starkt det är"
1:59 min

David Schreibers farfar överlevde koncentrationslägret Auschwitz. Nu föreläser David regelbundet om det och han tror att det är viktigare än någonsin att fortsätta berätta om Förintelsen.

För snart en månad sedan, den 30 september demonstrerade den nazistiska Nationella Motståndsrörelsen i Göteborg. Det väckte starka känslor hos många i Göteborg, inte minst hos den judiska gruppen. Samma dag firades en av de viktigaste judiska högtiderna Jom Kippur. 

David Schreiber är tredje generationens överlevare och föreläser om förintelsen för organisationen Zikaron.

– Vi måste fortsätta berätta om detta och utbilda, och vi måste prata med folk tidigt. Jag tror att det för många i till exempel NMR handlar om någon form av utanförskap, det behöver vi jobba med och fortsätta prata om mänskliga rättigheter.

Davids farfar Isidor Schreiber kom levande ur förintelselägret Auschwitz och hans berättelse förs nu vidare genom barnbarnet. 

– Jag tycker att det är så starkt med berättandet, det märker jag hos de elever jag pratar med. Alla som hört en överlevande berätta kan vittna om hur starkt det är. Jag tycker att man skulle införa det som ett obligatoriskt moment i historieundervisningen, säger David Schreiber. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".