Porträtt Matz Nilsson
Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges skolledarförbund kommer att agera. Foto: Emil Malmborg/Sveriges Skolledarförbund

Skolledarna: Vi kommer att ta det vidare

Matz Nilsson: Det var alarmerande redan då
1:58 min

Rektorer som är rädda för att larma om missförhållanden på skolorna och som får utstå kränkningar från ledningen. Sveriges skolledarförbund, reagerar på P4 Göteborgs granskning.

– Reportaget visar att det fortfarande finns rektorer som upplever att det inte fungerar. Och det är ju aldrig bra när man som rektor upplever att arbetsgivaren inte vill ha en dialog, säger Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund.

P4 Göteborg har i dag berättat om arbetsmiljön inom Vindora-koncernen, som bland annat driver ett 30-tal Praktiska gymnasieskolor runt om i landet och har huvudkontor i Göteborg.

Redan för två år sedan fick Sveriges skolledarförbund, via en enkätundersökning, vetskap om situationen för rektorerna inom koncernen.

– Det som var alarmerande då var att det var flera områden som inte fungerade, säger Matz Nilsson.

Och hur agerade ni då från centralt håll?

– Vi har en delegation som innebär att vi har lokalavdelningar och ordföranden i varje lokalavdelning. De gjorde en enkät själv som sedan skickades till våra ombudsmän och skickades vidare till våra ombudsmän och sedan vidtog arbetsgivaren en rad åtgärder.

Men rektorer är livrädda är det då så bra att ansvaret ligger på de lokala fackföreträdarna som kanske själva är rektorer?

– Är det så att det är rådande situation även i dag är det så att den lokala avdelningen kontaktar oss och vi begär en central framställan. Vi kommer att kontakta vår lokala ordförande för att höra med honom om hur läget är i dag, säger Matz Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".