En kvinna med askblont hår och glasögon, klädd i en röd luvtröja. Hon står framför ett hyreshus.
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

300 kommunala bostäder säljs till privat bolag

Camilla Liljeblad: Folk är jätteoroliga
0:45 min

Moderbolaget för Göteborgs kommunala bostadsbolag Framtiden beslöt på torsdagen att sälja närmare 300 lägenheter i Rannebergen till privata bolaget Victoria Park.

Oron är nu stor bland hyresgästerna i Bostadsbolagets 300 lägenheter att Victoria Park ska renovera och genomföra hyreshöjningar. Camilla Liljeblad är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

– Folk är jätteoroliga för vad som ska hända och ske nu. Det förstår man ju, för man är van vid att det är Bostadsbolaget, man vill inte ha något annat, säger hon.  

Framtidens styrelseordförande Lars Johansson S säger till P4 Göteborg att det här är en bytesaffär. Kommunen säljer 289 lägenheter i östra Rannebergen till Victoria park och köper 20 000 kvadratmeter mark från Victoria Park vid Lövgärdets centrum så att kommunen kan bygga där.

Dessutom får kommunen om köpet godkänns av kommunfullmäktige ett antal miljoner kronor som ska användas vid nybyggena.

Vid Lövgärdets centrum ska kommunens bolag bygga kanske  runt 250 bostäder, en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och radhus för att kunna lyfta området. Det är inte helt klart än hur det kan se ut.

Lars Johansson säger att de hyresgäster som vill bo kvar hos Bostadsbolaget kommer att ha möjlighet att byta till sig en lägenhet inom bolagets bestånd.

Slutgiltigt beslut i frågan om försäljningen fattas av Kommunfullmäktige i november. De fastigheter det handlar om för en eventuell försäljning är Fjällgrönan 4 - 10 och Fjällhavren 2 - 8.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".