Sara Bergmark Elfgrens bok "Norra Latin", tv-serien "Melk" och dokumentären "Mavis Staples"
Sara Bergmark Elfgrens bok "Norra Latin", tv-serien "Melk" och dokumentären "Mavis Staples" Foto: Henric Lindsten, Bendik Stalheim Moeller och Marc PoKempner /Film First Co.

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Vecka 44 brukar innebära att några får ledigt och vad kan passa bättre än lite tips på böcker och tv att se. Kulturnytt i P4 har samlat lite tips!

TV

Norsk tv har ju haft ett uppsving efter superpopulära serien "Skam". Nu visar Viafree tv-serien "Melk" för en något äldre publik och lanserar den just som " Nya skam - fast med bröstpumpar och sömnproblem".

Det här handlar om två nyblivna ensamstående mammor, pedantiska Ingri och slackern Matilde som av en slump träffas på BB när de ska föda sina första barn och får sina bebisar förväxlade!

Det här är kanske inte en ny "Skam" men serien är kvick, vältajmad och faktiskt riktigt rolig i korta lättuggade avsnitt på endast 12 minuter!

BOK

Nästa vecka är det både läslov och Halloween-tider och då passar det ju bra med ett rysligt boktips. Författaren Sara Bergmark Eflgren kanske några känner igen, bland annat för att hon har skrivit ungdomsromanen "Cirkeln" tillsammans med Mats Strandberg. Nu har hon skrivit på egen hand men såklart så finns magin och det övernaturliga kvar.

Boken heter "Norra Latin" och handlar om tjejerna Clea och Tamar. De börjar i samma gymnasieklass på ett teaterprogram. Clea hon blir genast populärast i klassen men Tamar har lämnat sin familj och flyttat till Stockholm och hon har svårt att hitta sin plats i den nya klassen.

Om det inte vore nog med det så döljer skolan på massa hemligheter. Det finns en sägen om en gammal elev som härjar på skolan och ställer till med otyg. Det här en bra bok som passar att läsa framförallt nu i det ruskiga höstmörkret.

MUSIKDOKUMENTÄR

Det fullkomligt haglar musikdokumentärer: denna veckan går filmen om Avicii upp på bio och inte för så länge sedan kom dokumentärer om Winnerbäck och Silvana Imam men det finns också en hel hög riktigt bra som går att se strömmat. Och den här helgen kan man se dokumentären om gospelsångerskan och människorättskämpen Mavis Staples i SVT

I dokumentären berättar Mavis Staples som berättar om extasen på konserterna där människor släppte ut sin frustration, men för att må bra. Den visas på lördag kväll i SVT och finns sedan på SVT play.

Och vill du ha fler tips på musikdokumentärer så har Kulturnytt i P4 samlat flera här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista