Kvinna framför restaurang
Radana får ingen ersättning när hennes restaurang stängs ner under EU-toppmötet. Foto: Simon Rissvik/SR
GÖTEBORG

Besvikelse på Eriksberg - ersätts ej för EU-möte

2:51 min

Flera småföretagare på Eriksberg är besvikna över att de under EU-toppmötet i Göteborg tvingas stänga ner sina verksamheter. Detta utan ekonomisk ersättning.

Radana är en av de som driver företag i samma byggnad som det stora Eu-toppmötet ska ta plats den 17 november. Av säkerhetsskäl spärrar Polisen av området runt eriksbergshallen från den 15 till den 17 november, tre dagar då Radana tvingas stänga ner sin restaurang.

– Då kan jag inte jobba. Jag har tre anställda som ska ha lön och jag förlorar stora inkomster då jag har både lunch- och kvällsservering, säger hon. 

I samma byggnad har Meri en servicebutik, hon har fått samma besked som sin granne, stängt i tre dagar och ingen ersättning.

– Hur ska man klara hyra och räkningar? Flera varor har ju bäst före datum, det är inte roligt, säger hon. 

Både Meri och Radana har kontaktat sina respektive försäkringsbolag som meddelat att de inte kan betala ut någon ersättning för förlorad inkomst.


Anders Sköld, VD för hotellet som står värd för mötet säger till P4 Göteborg att hotellet tackat ja på regeringskansliets förfrågan och när det gäller frågor om avspärrningarnas konsekvenser så hänvisar han till polisen.

– När vi spärrar av ett område enligt polislagens bestämmelser så får det konsekvenser för personer som normalt sätt är verksamma i området. Det är genom myndighetsbud och inget vi ersätter, säger polischefen i Göteborg, Erik Nord. 

Radana Meric som räknar med att hon förlorar runt 50 000 kronor under de tre dagarna i november känner sig besviken och har gett upp hoppet om att få någon ekonomisk ersättning.

– Jag känner mig väldigt besviken. Jag bryr mig inte om vilka som kommer hit, de får betalt från oss men vi får inget betalt av dem, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista