NMR delar ut flygblad och håller upp sina grönvita flaggor.
1 av 2
Nordiska Motståndsrörelsen på Avenyn. Foto: P4 Göteborg
GÖTEBORG

Nazister demonstrerar på Avenyn

1:34 min

Ett tiotal personer ur den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genomförde en manifestation med flygbladutdelning och fanor utanför en köpgalleria på Avenyn.

Det var vid 12-tiden på lördagen som NMR dök upp. En göteborgare som var ute på stan för att handla uttryckte sin upprördhet till P4 Göteborgs reporter.

– Man blir förbannad. Jag är inte rädd för dem ett skit, men att de får stå  här är märkligt, säger han.

Andra ur allmänheten frågade polisen vad det var som stod på och om nazisterna hade tillstånd till demonstrationen, vilket de inte hade.

Efter ett par incidenter så har polisen upprättat två anmälningar om misshandel. 

En åskådare har blivit knuffad av en NMR-deltagare, men har inte blivit fysiskt skadad. En av NMR:s flygbladsutdelare blev också utsatt för ett försök till misshandel när en förbipasserande slog av honom glasögonen.  

Polisen har även upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen som gäller nazisterna.

I övrigt var det lugnt på Avenyn under manifestationen där två aktivister stod med varsin stor NMR-flagga medan de andra delade ut flygblad.

Vd 13.30-tiden samlades ett 20-tal motdemonstranter på Avenyn och skanderade slagord som "Inga gator, inga torg åt nazister i Göteborg". Andra höll upp ett par stora regnbågsflaggor.

Polis upprätthöll ordningen på trottoaren så att det inte blev något bråk.

Vid 14.50 lämnar Nordiska motståndsrörelsen platsen, men vägrar att hörsamma polisens uppmaning att rulla ihop fanorna vilket utgör ett brott.

NMR-aktivisterna följs av mellan 30 och 50 motdemonstranter upp mot Götaplatsen och polisen försöker hålla isär de båda grupperna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista