Thommy Guttman framför hus.
Thommy Guttman arbetade på Vindoras huvudkontor i Göteborg i drygt två månader. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg
P4 GRANSKAR

Såg kollegorna kränkas av ledningen

1:21 min

Thommy Guttman sade upp sig bara ett par dagar efter han påbörjat sin anställning på friskolekoncernen Vindoras huvudkontor.

P4 Göteborg har varit i kontakt med ett tio-tal personer som vittnar om mobbning och trakasserier från ledningen mot de anställda på friskolekoncernen Vindoras huvudkontor i Göteborg.

– Folk mådde inte bra. De var sjukskrivna ofta. Det var stor personalomsättning. Hade någon en mening mot deras sätt att sköta företaget blev man överkörd, säger Thommy Guttman.

Vindora-koncernen driver flera skolföretag, bland annat Praktiska Sverige AB med ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet. Bolaget har huvudkontor i Göteborg och ett 20-tal anställda.

Thommy Guttman sade upp sig efter bara ett par dagar men arbetade kvar på huvudkontoret i ett par månader. Han säger att han inte drabbades personligen av ledningens sätt att vara men såg vad flera kollegor var med om.

Folk var rädda. Dom vågade inte säga vad dom tyckte och tänkte. Dom kände att dom kunde bli kränkta utåt framför kollegor, bli av med jobbet. Jag såg vid flera tillfällen att folk bli inkallade på korta möten där dom oftast kom ut ledsna eller irriterade över det som hade sagts där inne. Och det kändes som att det hände allt för ofta. Det var mer en regel än ett undantag, säger Thommy Guttman.

Vindoras vd Jarl Uggla vill inte ställa upp på en intervju men skriver till P4Göteborg:

"Vi har idag ett väl fungerande system och processer för att bedriva ett aktivt och gott arbetsmiljöarbete." 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista