Skylt som markerar ett skyddsru. Vit skylt med orange kvadrat med en blå triangel i och textnr skyddsrum.
Foto: Hussein El -alawi/Sydsvenskan - TT Bild

Skyddsrummen räcker inte till alla

0:46 min

De 65 000 skyddsrum som finns i Sverige räcker bara till sju miljoner av oss 10 miljoner svenskar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap , MSB, har sett över beredskapsorganisationen.

MSB anser att omkring 500 nya skyddsrum bör byggas de närmaste tio åren främst i militärt intressanta Nordkalotten, Stockholmsområdet, Gotland och Öresundsregionen 

Men även Göteborg med Sveriges största hamn och närliggande kommuner med hamnar är prioriterade eftersom de är så viktiga för att förse landet med förnödenheter, säger Henrik Larsson som är tillförordnad chef för räddningstjänsteneheten vid MSB med ansvar för skyddsrummen. 

Det finns glesbygdskommuner som helt saknar skyddsrum och delar av mindre kommuner medan särskilt de tre storstäderna är väl försedda. Där är det svårt att evakuera så många människor. De får därför ta sin tillflykt till  skyddsrum vid militära attacker elelr andra kriser.

i Göteborg finns över 4 800 skyddsrum för över 535 000 personer , endast sex procent är utan skyddsrum. Bara fem procent står utan skyddsrum i Mölndal medan Orust helt saknar skyddsrum och Öckeröborna endast har två skyddsrum att dela på. 

Vet du var ditt närmsta skyddsrum finns?  Om inte, gå in på MSB´s hemsida och titta på deras skyddsrumskarta. Där finns klickbara turkos pluppar som anger adressen till aktuella skyddsrum och antal platser.

Du kan även hålla utkik efter en orange skylt med blå triangel med texten skyddsrum nära ditt hem om det ligger i en större stad eller tätbebyggt område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista