Bild på polisman med elchocksvapen.
Vapnet som är gult sitter i hölstret på motsatt sida från polisernas tjänstepistoler. Det fungerar så att det skjuts ut två pilar som fastnar i kroppen, mellan dem etableras en strömkrets, som gör att musklerna slås ut och man faller till marken. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio

Polisen testar nytt vapen

1:16 min

Drygt 120 poliser i Västsverige kommer med start 2018 utbildas i att använda elchockvapen.

De Västsvenska poliserna deltar i ett nationellt projekt där svensk polis under två år ska använda och utvärdera vapnet.

– Elpistol är en del som vi har saknat inom svensk polis, säger Ulf Hallberg, chef för polisens insatsstyrka i region Väst

Elchockvapnet, eller elpistolen som den också kallas, skjuter ut trådar som fastnar på den som blir träffad. Därefter leds tillräckligt mycket ström in i kroppen för att det musklerna ska påverkas.

– Man blir under en kort period oförmögen att göra någonting och då ska polisen kunna ingripa på säkrare sätt. Man blir utslagen under några sekunder, säger han. 

Elpistolen ska nu under en tvåårs period testas av runt 650 poliser runt om i landet. I försöket kommer 70 vapen att användas av poliser i fem olika lokalpolisområden och av polisens insatsstyrkor.

Ulf Hallberg menar att elpistolen ger polisen ytterligare ett verktyg att använda som i vissa situationer kan passa bättre än dom man har idag.

– Där man har en misstänkt person som vägrar åtlyda vad polismannen säger och kanske är beväpnad med ett knivvapen eller liknande så skulle det kunna vara lämpligt att använda elpistolen. Situationen avgör men jag ser det som positivt att vi får ytterligare ett medel att använda i de här situationerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista