Rörledning med dricksvatten
1 av 2
Dåligt tryck i ledningarna. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
En man med svart kavaj och slips står framför en karbild
2 av 2
Henrik Kant förvaltningschef på Kretslopp och vatten i Göteborg stad Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio

Vattnet i nordost måste kokas i flera dagar

1:04 min

Hushållen i stora delar av nordöstra Göteborg rekommenderas att koka vattnet efter vattenläckan i tisdags. Tidigast på fredag tas kokuppmaningen bort.

Dricksvattnet i Göteborg är nu igång igen, efter att en stor dricksvattenledning grävdes av vid halv sex under tisdagseftermiddagen och vattenverket Alelyckan fick stänga.

Stora delar av Göteborg blev utan vatten efter läckan. De som bor i Bergsjön, utmed Gråbovägen/Eriksbo-området, Gunnilse och Bergum uppmanas tillsvidare att koka vattnet innan de dricker det, borstar tänderna eller lagar mat.

I övriga delar av staden kan vattnet smaka och lukta annorlunda den närmaste tiden men det ska inte vara farligt att dricka det. Det gulbruna är järn från ledningarna.

Alla göteborgare uppmanas spara på vattnet. 

– Vi har stängt av runt själva läckan. Nu har vi tagit prover och provsvaren är klara om ett dygn. Vi kan tidigast häva påbudet att koka vattnet på fredag, säger Henrik Kant, förvaltningschef på Kretslopp och vatten. 

Den som känner sig dålig uppmanas ringa sjukvårdsupplysningen på 1177 i första hand och vid akut sjukdom 112.  

Här kan du hämta vatten:
Dricksvatten finns att hämta i vattentankar vid busshållplatsen på Rymdtorget i Bergsjön och på Kortedala Torg.

Tappställen finns också vid gångbron på Kortedala Torg, längst in på Petrifängsgatan, Oktobergatan, Novembergatan, Månadsgatan och vid Nils Holgerssons gata på Selma Lagerlöfs torg (vid flexlinjehållplatsen). Du måste ta med egen behållare att transportera hem vattnet i. När vattnet kommer tillbaka uppmanar vi alla göteborgare till sparsamhet på grund av ojämn vattenproduktion. Vattentankar finns också vid ICA Gunnilse och pizzeria Arman Place vid Lerumsvägen i Olofstorp. 

LÄS MER: Mer information på flera språk finns på Göteborgs Stads webbplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista