Två glada pojkar gröper ur en pumpa.
1 av 2
Pumpatema i Botaniska från vänster; Fredrik Christensson, Frans Burgemeister, Mauritz Christensson. Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio
en orange pumpa med utskurna hål som ser ut som ögon och mun.
2 av 2
Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio

Pumpakavalkad i Botaniska

2:25 min

Så här i halloween-tider är det populärt med pumpor. Det har Botaniska trädgården tagit fasta på. Idag var det kurs i hur man skär pumpor för skollediga barn.

Ellen Ekvall är trädgårdspedagog på Botaniska trädgården. 
- Vi har en pumpakavalkad med utställning av olika pumpasorter för första gången. Därför har vi under höstlovet "pumpa-carving". Barn får komma med sina familjer och lära sig hur man skär ut olika mönster i pumporna, säger hon. 

Tanken är att man gör lyktor av pumporna. Barnen måste ha sina vuxna med när dom går kursen eftersom man använder riktiga knivar. Kurserna är populära, samtliga kurser under veckan är redan fulltecknade.

– Det var kul att pröva på det här, vi har aldrig gjort det här förut. Jag försöker skära ut ett "blåvitt-märke" i pumpan, säger Mauritz Christensson, 12 år. Han jobbade med en 15 kilo tung pumpa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista