Polis
Klas Friberg Foto: Anders Hagström/Sveriges radio

Polissatsningar i utsatta områden

Klas Friberg, regionpolischef: Vi behöver bli rejält fler
1:33 min

Polismyndigheten ska ta fram en handlingsplan för hur polisen ska arbeta med utsatta områden. Varje polisområden har lyft fram de frågor som de tycker är viktiga att arbeta med lokalt.

Polisregion Väst har redan sammanfattat det som behöver göras i regionen, och det har polisen gjort gemensamt med de boende i där här områden, säger Klas Friberg regionchef för polisen i Väst.

– Något som ofta kommer upp när vi pratar med medborgarna i de här områdena är att de vill att vi ska slå ut där det förekommer öppen narkotikaförsäljning.

– En väldigt vanlig uppfattning är att man vill ha en närvaro tid och rum av våra medarbetare. 

Det här är några exempel av det som framkommer i den regionala handlingsplanen som tillsammans med motsvarande dokument från de andra regioner ska bli en nationell handligsplan om hur det som ska jobbas med de utsatta området.

Av 61 utsatta områden som finns i hela landet finns nio av de i region Väst. Sju i Göteborg och två i Borås.

Det är första gången som man gör en sådan här gemensam handlingsplan sen polisen blev en egen myndighet och syftet med det är att kunna få en överblick på vad som behöver göras och vilka resurser det kräver. Just resurser är något som polischefen Klas Friberg gärna hade sett mer av i de här områden.

- Våra medarbetare gör ett heroiskt arbete varje dag i de här områdena men de förtjänar att bli fler och det hoppas jag att vi inom några års sikt kan bli rejält fler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".