En hand håller i en kastrull med vatten ovanför en varm spisplatta. Till höger en karta.
Foto: Jonas Ekströmer / TT och Göteborgs Stad

Boende får fortsätta koka vattnet

1:06 min

Det finns inga förhöjda halter av bakterier i de vattenprover som Kretslopp och vatten tagit del av. Men de boende i området rekommenderas fortfarande att koka sitt vatten.

Vattnet i Bergsjön, i Eriksbo och utefter Gråbovägen har inga förhöjda halter av bakterier, det visar prover som Kretslopp och vatten låtit göra. Men boende i området rekommenderas att fortsätta koka sitt vatten veckan ut.

– De visar inte på några hälsorisker. Däremot är det fortfarande missfärgat vilket påverkar lukt och smak, säger Helena Hallagård som är säkerhetschef på Kretslopp och vatten. 

Tidigast på måndag kommer kokrekommendationen att hävas. Fram tills dess går det att hämta dricksvatten på tappställen. På några av ställena finns även personal som delar ut information och kan svara på frågor. 

Det var i tisdags vid 18-tiden som en stor vattenledning grävdes av i Göteborg och vattnet försvann i en stor del av stan.

Redan efter några timmar var vattenförsörjningen i bruk i de flesta områden men de boende i Bergsjön, Eriksbo och utefter Gråbovägen bör alltså fortfarande koka sitt vatten.

KARTA: Områden som ska koka vattnet

VATTEN: Här kan du hämta vatten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista