En kvinna har skrivit "#METOO" i sin handflata. Till höger två kvinnor.
Polisen Anna Lindström och Juristen Bassima Demir på Terrafem hjälper utsatta kvinnor. Foto: Bertrand Guay/TT och Ehwa Lindström/Sveriges Radio
#METOO

Här får utsatta kvinnor hjälp på 60 språk

0:31 min

Människor som blivit utsatta för sexuella ofredanden eller mäns våld och dominans, vet inte alltid att de blivit utsatta för brott. Inte minst kvinnor med utländsk bakgrund.

– Människor som blivit utsatta för bland annat sexuella ofredanden vet inte alltid att de blivit utsatta för brott, säger Anna Lindström, polis och verksamhetsutvecklare i polisregion väst med inriktning på sexualbrott. Men om det inte känns OK ska man anmäla, säger hon.

Det finns hjälp att få. Om du tror att du blivit utsatt för brott kan du ringa polisen på 114 14, berättar Anna Lindström.

För den som vill veta mer om hur det går till finns information om hur en brottsutredning går till på elva olika språk, bland annat arabiska och på teckenspråk, på polisens webbsida.

Förutom att vända sig till polisen kan du bland annat vända dig till exempelvis skolsköterska, kurator, ungdomsmottagningen, tjej- eller kvinnojourer eller kyrkan.

En organisation som hjälper kvinnor med utländsk bakgrund som drabbats av mäns våld och dominans är Terrafem.

– På Terrafem i Göteborg, Stockholm och Uppsala talar man tillsammans över 60 språk så kvinnan kan få prata om sina problem på hemspråket och med en person som kan hennes kultur , säger juristen Bassima Demir, verksamhetsledare för Terrafem i Göteborg.

Terrafem kan bland annat:

  • Ge råd och juridiskt stöd, har en juristjour.
  • Förbereda och stötta under en rättsprocess
  • Hjälpa till med myndighetskontakt med polisen, socialtjänsten och  Migrationsverket
  • Hänvisa till andra organisationer
  • Föreläsa om rättigheter på SFI-utbildningen

Terrafem samarbetar också med "Män för jämställdhet". 

Om du tror att du blivit utsatt för brott kan du ringa polisen på 114 14. 

Här kan du få hjälp:

Polisen

Terrafem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista