Graciette Sousa som driver en fotvårdssalong på Vårväderstorget upplever att det är tryggare i området nu. Foto:Josipa Kesic/Sveriges radio
Graciette Sousa som driver en fotvårdssalong på Vårväderstorget upplever att det är tryggare i området nu. Foto:Josipa Kesic/Sveriges radio

Gott resultat för satsning på trygghet i Göteborg

3:46 min

Modellen Trygg i Göteborg där polisen och kommunen samverkar för ökad trygghet visar nu efter fyra år att det gett positiva resultat.

En del av det arbetet är stadsdelarnas medborgarlöften framtagna i dialog med medborgarna. I Västra Hisingen har fokuset varit att få bort den öppna narkotikaförsäljningen från torgen och få dit fler poliser.

– Nu på senare tid har det blivit tryggare och mina kunder säger det också, säger Graciette Sousa, som driver en fotvårdssalong på Vårväderstorget som är en del av stadsdelen Västra Hisingen. 

Trygg i Göteborg är en modell för samverkan mellan polisen och kommunen där de har som mål att öka tryggheten och minska brottsligheten i staden.

– Vi ser att tryggheten ökar i delar av staden och vissa brott minskar. Just nu ser det bra ut vad gäller skjutningar, vi har inte haft så många nu. Det är vanskligt att säga vad det beror på men vi ser många ljuspunkter, säger Even Magnusson trygghetssamordnare i Storgöteborg.

Under 2013 skedde det 42 skottlossningar i Göteborg. Antalet har gått ner till 14 stycken fram till och med september i år.

Alla stadsdelar i Göteborg har i dag ett trygghetsarbete. Polisen, stadsdelen och invånarna jobbar tillsammans.

– Samverkan har ju skett i många år men den har nu förfinats. Nu är den mer strukturerad berättar Even Magnusson.


FAKTA: Skottlossningar i Göteborg (Källa: Polisen)

2013     2014     2015     2016     2017

42         47         20          26          14  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista