_MG_9510
Efter en karriär som sträckt sig i över 40 år är musikern Zeljko Bebek fortfarande pigg på att göra musik och turnera. Foto: Pressbild/Ljubo Zdjelarević

Željko Bebek i Göteborg

1:49 min

På Balkan är Željko Bebek ett av de stora namnen inom populärmusiken. Nu aktuell med en ny skiva och han gästade Göteborg på lördagen.

Artisten Željko Bebek är född i Bosnien i det som tidigare var Jugoslavien. Han bor numera i Kroatien och har haft en lång musikkarriär som sträckt sig över 40 år, från sångare i ett band till soloartist.

Det stora genombrottet kom som sångare i bandet Bijelo dugme på 1970-talet. Då inspirerades bandets musik av både folkmusik och amerikansk psykadelisk rock, något som skapade stor framgång i det forna Jugoslavien.

– Alla är vi människor och alla upplever vi på samma sätt kärlek och plågor. Budskap som popmusiken för fram rör vid publikens hjärta och förutom att samla folk så är den bra för själen när vi är ensamma, säger Željko Bebek på telefon från Kroatien.

Tre generationer i publiken

Han berättar att det är viktigt att ge sig ut i världen och spela för diasporan från Balkan som inte kan se honom på hemmaplan. Stolt berättar han också att publiken på hans konserter består av tre generationer, från de som följde honom på 1970-talet till unga som streamar hans nyaste skiva i dag.

Den nu 71-åriga Željko Bebek kommer att spela låtar från en karriär som har varat i fyra decennier. Publiken kommer att bjudas på allt från dansvänlig pop till rock med inslag av folkmusik och självklart några ballader.

Gemensamt är att musiken ska beröra hjärtat hos publiken

säger han, och hoppas att även de som inte förstår texterna på kroatiska ska hitta till spelningarna. 

Željko Bebek spelade i Malmö i oktober tillsammans med artisten Halid Bešlić. De två spelar också tillsammans i Stockholm den 11 november medan Bebek delar scen med artisten Željko Joksimović i Göteborg den 4 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista