Vatten som rinner ur en kran
Kranvattnet i Göteborg kommer att lukta konstigt. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Vattnet går att dricka igen

Nu går det bra att dricka vattnet i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum utan att koka det. Det finns inte några hälsomässiga risker med att dricka vattnet.

– Vi tackar göteborgarna för förståelse och visat tålamod under vår stora vattenläcka, särskilt de som har fått koka sitt dricksvatten i nästan en vecka, säger Henrik Kant, förvaltningschef på Kretslopp och vatten.

Det var i förra veckan som en stor vattenledning grävdes av i Göteborg och vattnet försvann i en stor del av stan. Därefter fick boende i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum rekommendation att koka vattnet. 

Vattenprover som togs i helgen visar nu att vattnet är säkert att dricka i hela Göteborg och att det inte finns några hälsomässiga risker, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande. 

– Därför släpper vi nu kokrekommendationen i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum, säger Henrik Kant.

Det kan fortfarande förekomma missfärgning eller grumlighet ännu en tid vilket beror på att järn och mangan lossnar från rören när flödet ändras, men är helt ofarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista